Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 17:19 - Индустриално развитие за икономически растеж и силна демокрация
Автор: baidobri Категория: Новини   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
-1 “Толкова много видове автомобилни части произвеждаме в нови производства, че скоро цял автомобил може да сглобим”, каза премиера Борисов през април при откриването на ново производство в “тракийската” индустриална зона между Пловдив и Стара Загора. Запомнящо се изказване, но дявола е в детайлите. Някак си явно не е толкова лесно да се произведе автомобил с изцяло български части, а тези дето ги сглобяваме в Баховица (Ловешко) са с вносни- китайски- компоненти.

Защо това е така? Тази статия ще разгледа накратко нужните политико-икономически мерки които трябва да бъдат преследвани за гарантиране на икономическо развитие; под това тук разбирам постоянното структурно- технологично развитие (“upgrading” или “надстрояване”) на индустрията и напредналите услуги, които всъщност често следват производството.

 

Структурното развитие води до появата на нови, по-продуктивни сектори и разонобразяване на експортната “кошница” на дадена страна. Така както направиха Япония, Корея, Тайван, Китай (в този ред) по време на 20тия век. Корейския пример е особено впечатляващ: за 60 години корейската индустрия се развива от производството и износа на перуки и талашит до микрочипове и смартфони, между останалите сектори като метали, корабостроене и прочие. Увеличаването на износа, урбанизацията, личния успех/образователен напредък са само следствия. Как засиления икономически растеж ще повлияе на всеки от нас? Малко са установените демокрации с висок жизнен стандарт, нетна миграция, високоплатени работни места, върховенство на закона, и добро управление, които не са вече индустриализирани и развити – например членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, от Швейцария до Чехия, през Япония. Ние сме в групата “други”, “средно развити” (класификация Световна Банка)... и после се чудим защо имаме олигархия, корупция, зависим съд, демографска криза, не-отговорни партии, че и геополитически люшкания.

 

Време е да спрем да сме изненадани и безпомощни. С описването, знанието на проблемите ни започва тяхното решаване.

А/ целта

Източно-азиатският опит няма как да се повтори едно към едно. Но цел като технологично- структурно развитие може да подпомогне цялостното развитие на икономиката и да повдигне нивото на доходите чрез увеличаване на износа. Тази цял няма да бъде как да бъде постигната чрез директна държавна собственост, планова икономика и създаване на цели сектори чрез инвестиции “на зелено”. Тази цел може да бъде постигната чрез организиране и насърчаване на частни икономически агенти- родни, но и чужди, с голям или малък капитал.

Това се постига чрез: 1, формулиране на гъвкава програма за еволюционна, постепенна индустриална диверсификация чрез частни инвестиции и държавна координация и стимулиране, 2, поставяне на постижими междинни цели контролирани от независима, експертна, но пълномощна държавна агенция, и ,3, използването на поредица от индиректни мерки. Други нужни фактори са и макроикономическа (особено фискална, а монетарна) стабилност, ред и сигурност; подробен план за сектора услуги (особено тези с висока добавена стойност като финансовия) също е нужен за балансирано модерно икономическо развитие.

б/ Защо е нужно всичко това?


СЛЕДВА
!
 Имаме ли нужда от засилен икономически растеж? Ще реши ли той проблемите ни с доходи, демокрация, имиграция? КАКВО Е ТВОЕТО МНЕНИЕ?

Добри
Гласувай:
0
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baidobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 69822
Постинги: 42
Коментари: 43
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930