Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 03:21 - Свидетел по „Октопод" притискан да не говори срещу Първанов
Автор: komunisticheski Категория: Новини   
Прочетен: 2867 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.05.2013 05:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Бившият парламентарен секретар на кабинета "Виденов" Пламен Николов, свидетелствал по делото „Октопод", събра медиите, за да им „съобщи данни за престъпления срещу правосъдието, извършвани системно от служители на полицията, МВР и специализираната прокуратура", съобщи 
news.bg.
Николов разказа, че заради показанията му отпреди две години и половина, свързани с Георги Първанов и основния подсъдим по делото Алексей Петров, се е сдобил с полицейска охрана.

Лично шефът на Спецпрокуратурата Светлозар Костов му предложил да стане защитен свидетел по това дело. С драматични разкази пък се постарал да го сплаши, така че да приеме. Така се стигнало до денонощен физически контрол.
Тази охрана обаче била използвана за други цели, а именно да му окаже натиск и Пламен Николов да оттегли показанията си, като „особено важно било за тях (прокуратурата) да оттегли онази част, която касаела престъпленията, засягащи Гоце".
През 2010 година Николов обвини тогавашния държавен глава, че малко преди мистериозно да почине Илия Божинов, Първанов го е заплашвал по телефона да спре да замесва името му с това на Алексей Петров.
Покойният Божинов пък беше един от първите, които заговориха за тайна приватизация на софийска таксиметрова фирма от Алексей Петров и за опити на Първанов да разтвори чадър над далаверата. До смъртта му обаче прокуратурата не намери за необходимо да го разпита и да даде показания.
Пламен Николов съобщи, че през 1999 г. между Първанов и Петров имало договореност таксиметровата фирма на бившата барета да се превърне в служба за проследяване на определени лица.
През 2010 година, когато Николов се разприказва пред спецпрокурорите, от „Дондуков 2" изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че Георги Първанов нито е познавал, нито е чувал името на обвинения за тежки престъпления Алексей Петров през времето, когато е бил лидер на БСП.
Светлозар Костов оказваше върху мен въздействие и възразяваше срещу това в показанията си да намесвам „политика", коментира по време на пресконференцията Николов.

Той разясни и че охраната много бързо започнала да се използва като средство за тормоз и натиск върху него. В първоначалните екипи имало хора, които му симпатизирали и дори го предупредили, че срещу него се готви полицейска репресия.

„За мен това не беше новина, тъй като още в началото ме заплашиха, че ще ме поставят в изолация", призна още Николов.
Няколко месеца по-късно обаче охранителите му започнали да идват на работа в цивилно облекло и започнали да го заплашват, че ще го вкарат в психиатрия и така ще бъдат омаловажени „показанията му срещу Гоце", т.е. дали ще ги оттегли или не, няма значение.
Най-„цветистите" заплахи идвали от една изрусена жена от охраната му, на която всички казвали „кака Дора с двата мотора". Тя му гарантирала, че ще му сложат „такава милиционерска паплач", че той няма да посмее да си покаже носа навън и че ще го превърнат в арестант.

Интервю с Пламен Николов с разкрития от клозета на БСП и ГЕРБ




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675779
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031