Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 17:45 - Защо българската криза няма край?- втора част (28/2/2014)
Автор: baidobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2260 Коментари: 8 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(продължава)... Защо не ни харесва наглия стил на говорене в Парламента като самите ние боготворим и се опитваме да възпроизвеждаме “тарикатлъка” на улицата, на работата, в бизнеса, в училището, в държавното учреждение? Какъв тип институции може да градим с такава личностна и обществена нагласа тогава, с такава морална и ценностна система в която уважението и образованието са на най-ниското стъпало?

Защо се опитваме да променяме системата на управление, да градим нов “морал в политиката”, институциите, а не се опитаме да променим стотиците хиляди авторитарно- настроени, безкритични, лъгани от популисти и демагози български граждани, които са основата на всички институции; които придават “смисъл” на изборната система, на партиите, на НС, на МС, на Президентската институция, на икономиката, образованието, културата, на вестниците? Защо не обръщаме внимание на младите и тяхната подготовка, защо загърбваме бъдещото?

Защо никой от т. Нар. “протестиращи” не се запита не “КОЙ НАЗНАЧИ Х?”, а “ЗАЩО?” гласуващите българските граждани излизат на изборите и подкрепят доказани авторитарни, популистки, демагогски лидери с неясни зависимости, които отдавна би трябвало да са морално и политически фалирали?

Защо се лъжем, че няма избор, че изборната система е виновна, че нови лица в обществения живот не влизат, когато полусериозно- полунашега един бивш и настоящ пънк- изпълнител показа че и без сериозна програма може да привлече вниманието на обществеността?

КЪДЕ?

Къде са нашите социолози и историци да обяснят как едно допреди 60 години (само три поколения!) полуселско общество трябва да гради една пост-модерна икономика, базирана на услуги и високотехнологично производство?

Къде са историците и как ще обяснят съдбата едно общество, което сякаш не познава самоуправлението и което за 135 години модерен политически живот има 30 години “стаж” като демокрация, повечето от които са от 1990-1 насам; което трябва да гради суверенна държава след 45 години външнополитическа зависимост?

Къде са нашите историци да обяснят историческия крах от националните катастрофи 1913-1944 година и чрез тях да осмислят съвременните процеси в обществото- настроенията на безверие, незаинтересованост, цинизъм и нихилизъм?

Къде са българските икономисти и финансисти, които да отрекат заблудите на миналато и социалистическия грандомански проекти и да работят срещу регресивните икономически тенденции на настоящето?

Къде са българските общественици, които трябва да заявят че не разделението и противопоставянето на политическа, верска, етническа основа води до прогрес на икономиката, институциите и политиката? Къде са българските общественици, които трябва да алармират, че нацията почва да се изчерпва чисто “физически” и че спешни демографски мерки са нужни? Къде са те, когато оценка на историята ни е нужна, за да отсеем положителните и негативните нотки на миналото и народпсихологията ни, за да може в бъдеще да използваме предимствата и да потискаме недостатъците си- поне когато става въпрос за управление, икономика, образование, технологии?

Къде са българските учители и академици, които да защитават идеята, че бъдеще без знание за миналото не се гради и че укрепването на нацията чрез образование трябва да е приоритет?

Къде са българските журналисти, които трябва да дадат трибуна на заслужилите нашето и тяхното внимание?

И накрая, къде са българските граждани, които искат да изградят бъдещето за себе си и за децата си, въпреки всичко? Коя образователна реформа ще “прозведе” повече критично мислещи, мотивирани и можещи патриотично настроени млади българи, а не жертви на историческа и политическа пропаганда?

КАКВО?

Какво трябва да се промени е очевидният въпрос, който трябва да си зададем накрая. Тази статия НЕ Е един циничен опит за отричане на способностите на българската нация. Напротив, 1330 години история не са малко и народ с такова минало не може да няма бъдеще. Тогава, нормална ли е тази ситуация? Да, защото историческото и обществено развитие на българския народ води до този момент, до тази криза на идентичността.Защото “прелом” на настроенията и манталитета не може да се осъществи нито за няколко изборни цикъла, нито чрез “преход”, не за 24 години. “Прелома” обаче НЕ Е невъзможен и е възможен чрез консенсус в обществото. Ние сме способни на това, колкото и този анализ да сочи обратното. Ние вярваме в това, както се вижда и от другите ни статии*.

Промяна е нужна и постижима, и тя може да дойде само чрез една промяна на нагласите и на светогледа на голяма част от населението- дали чрез политическо съгласие за посоката на развитие и националния идеал, чрез нови представителни институции, чрез инвестиции в образование, технологии, култура, това е въпрос на конституционално договаряне. Промяната може да се осъществи с компромис, диалог и Просвещение.

 


Промяната почва и с твоето мнение за проблемите на настоящето. Какво е то?
 
Добри

* Статията е писана за блога на "Българско Просвещение" в блог.бг.
Гласувай:
3
2


Вълнообразно


1. jelezov - Бай Добри, Ето го и моето мнение, ...
06.07.2016 15:33
Бай Добри,
Ето го и моето мнение, изказано добронамерено, въпреки че е остро критично. Най-точното определение на тази статия, а и на други, които се постарах да прочета, е МОРАЛИЗАТОРСТВО, писано от човек, чиито знания върху обществените проблеми са на равнището на средното образование, но завършено след 1989 г. Заедно със съидейниците си обявявате: „Смеем да твърдим, че разбираме достатъчно добре нещата, за които говорим и сме убедени, че те са важни за обществото ни.” Колко „достатъчно добре разбирате нещата, за които говорите …” може да се демонстрира със следните два цитата: „Къде са нашите историци да обяснят историческия крах от националните катастрофи 1913-1944 година и чрез тях да осмислят съвременните процеси в обществото - настроенията на безверие, незаинтересованост, цинизъм и нихилизъм?” и „Къде са българските икономисти и финансисти, които да отрекат заблудите на миналото и социалистическите грандомански проекти и да работят срещу регресивните икономически тенденции на настоящето?”
Що е то морализаторство и защо статията е такава?
Съвременният морализаторът живее с мисълта, че е заобиколен от тъмна, невежа и покварена маса, за което е виновна самата тя или някой друг (обикновено комунистите и/или Русия). Той, морализаторът, родил се съвършен или възпитан от някого, (но от кого, нали е трябвало да има възпитатели и на неговите възпитатели) приема за свой свещен дълг превъзпитанието на масата, с което да й осигури столетия лелееното евроатлантическо щастливо бъдеще.
В евентуалния отговор бих желал да ми отговорите на следните три въпроса:
1.Смятате ли, че 9 септември 1944 г. е национална катастрофа и, ако да, то защо?
2. Кои са „заблудите от миналото и социалистическите грандомански проекти”, които трябва да се отрекат?
3. Кои са „регресивните икономически тенденции на настоящето”?
цитирай
2. baidobri - Г-н Железов, Това са ценни, крит...
09.07.2016 16:58
Г-н Железов,

Това са ценни, критични въпроси, които ще ми позволят да доизясня позицията си:

1. 9.9.44 е вътрешнополитическа катастрофа, защото е логичното продължение на поредицата братоубийствени събития, поне от 1918 година. В международен, геополитически план, е трудно да се говори- за съжаление- за пълен национален суверинитет от 1878 година та до 2016, без прекъсване. Всяка такава зависимост- към която и да е страна- си е трагедия на свой ред. Политически- вярвам че ще се съгласите- репресивно, авторитарно, еднопартийно управление- от каквото и да е идеология- не е за предпочитане; макар че авторитарните системи са по-скоро историческото правило, а не изключение, включително в догонващите икономически европейски държави след ВСВ като Испания, Португалия, Гърция и тн. Ето ви едни примери извън източния лагер, които обаче надживяха диктатурата чрез икономическо развитие и постигнаха- в сравнения с нас- И по-добро икономическо развитие, И по-стабилно полиархично управление. Което ме отвежда към--

2. Почти пълната държавна собственост- не само на "върховете" на икономиката, ами и на повечето земя- създава грешни стимули за населението, което води до проблеми в дългосрочен план. Никой не бива да отрича успехите на това което неправилно се нарича социалистическа система до 70те години: България стана индустриализирана, урбанизирана нация. Света обаче се промени след петролните шокове, и държавната система не можа да се нагоди към новия интензивен, технологичен период на производство, който изисква самоинтереса на собствеността. БВП/ човек между Гърция и България се раздалечава именно от началото на 70те.

3. През 2014 имах конкретно предвид опитите за олигархично управление на икономиката, с помоща на партиите които разполагат с държавната власт. Тая сегашна система- в която всяка партия и управление на последните 25 години имат пръст- ни пречи на развитието, с местни капитали включително.

- проължава-
цитирай
3. baidobri - - продължава- И още нещо: целта ...
09.07.2016 17:07
- продължава-

И още нещо: целта на статията по-горе е да по емоционален път да предизвиква мисленето- явно успешно- а не да влиза в научен детайл. За насилствено "морализаторство" не мисля, че съм виновен; обаче вярвам че имам дълг да се опитвам да мисля и да убеждавам другите в това което вярвам, особено след като се чувствам задължен на нацията за средното ми образование.

Никъде не пиша, че нацията е заблудена и тъмна маса; това е Ваша интерпретация. И други думи ми приписвате. Уча на Запад, а не мога да дефинирам"евроатлантически ценности". Никой тук не знае какво е това; може да описва или всичко на "Запад", или пък- да е абсолютно безсмислено. Моето мнение е, че с тая изпразнена от съдържание кодова фраза българските политици се опитват са се харесат я на ПЕС, я на ЕНП че да продължи да им минава номера.

Във едно сте прав: ние- нацията- СМЕ си виновни за повечето неща. Не Русия, Бисмарк, Чърчил и Сталин, САЩ...а "комунистите" сякаш не бяха част от българската нация, а дойдоха от друга планета? Сега въпроса е какво следва: например как да постигнем икономическо развитие, или да спрем демографката криза? ("Комунисти" имаше и в Румъния, Полша, Унгария...защо тези държави растат- в момента- икономически по-бързо от България!?).

Чакам с интерес Вашия отговор!

Останате със здраве,
Добри
цитирай
4. krumbelosvet - ВСОЧКИ ВЪПРОСИ
04.03.2017 02:00
Всички въпроси поставени от автора, имат.ЕДИН отговор .Срещу нас работи ЧУЖД план за УНИЩОЖЕНИЕ. План, основан на свръх-наука и свръх-технологии. Точка първа беше РАЗДЕЛЯНЕ С БЕЗУМНА ОМРАЗА. После цветна "революция", после сриване на селското стопанство и индустрията, и после ВСИЧКО потъва в АГОНИЯ, и демографията също. Това е. Празна работа е всеки опит за анализ, БЕЗ, БЕЗ тоя чужд план.
цитирай
5. krumbelosvet - Видях автокоментар 3.
05.03.2017 09:50
Защо сме по-зле от другите "братя по СИВ ? Ох, толкова ли е трудно да се сетим. Ами ЗАЩОТО не мразим Русия като тях и на ставаме за употреба в ТЕКУЩАТА ВТОРА КРИМСКА ВОЙНА (освен като територия за бази). Католиците са дресирани да мразят православието, а румънците говорят развален латински, и също мразят Русия заради Молдова. Това е! Плюс старата и валидна приказка на Драган Цанков, казана май около Първата Кримска Война от 1853-56г., при разходка край Босфора - "Всичките ни беди са все за е тоя Босфор"...
цитирай
6. jelezov - Оригиналният въпрос, на който k...
06.03.2017 02:32
Оригиналният въпрос, на който krumbelosvet отговаря е: „("Комунисти" имаше и в Румъния, Полша, Унгария...защо тези държави растат- в момента- икономически по-бързо от България!?). Геополитическата причина за по-бавния икономически растеж на България е вярно схваната. Приемам я за неоспорима истина. Но въпросният феномен е следствие на сложен комплекс от причини – външни и вътрешни. Най-важна от вътрешните причини И. Хаджийски определя като „душевност” на на нашия народ. Нагледно той сравнява българина със скопен вол – най-трудолюбивото, но и най-търпеливото животно. Пословичното трудолюбие на нашенците има своето научно обяснение. Неговите корени могат да се открият дори и в праисторическото време. Конкретните условия, при които се е формирало това качество, са способствали да направят от българина по-завършен егоист, в сравнение със съседите му. Трите качества – трудолюбие, търпеливост и егоизъм – са били незаменими в първоначалното развитие на капитализма и буржоазното общество. На тях се дължи „икономическото чудо”, което българите сътворяват в началото на буржоазното си развитие. Сега обаче, при това развитие на производителните сили, те гарантират трайното оставане на страната в „периферията” на капиталистическата Свят-система, в която, с овчедушния си народ, тя няма бъдеще.
Предизборните обещания и платформи фактически са отговор на въпроса, който обсъждаме. Но всичките, без изключение, са грешни, защото не са научно обосновани. Науката и съществуващата практика доказват, че капитализмът с цялото си добро и зло, които е причинил на човечеството, е изживял времето си. Реформирането му е невъзможно. Предстои революция!
— Буря! Скоро грянет буря!

Это смелый Буревестник гордо реет между молний над ревущим гневно морем, то кричит пророк победы:

— Пусть сильнее грянет буря!..
М. Горький. Песня о Буревестнике
цитирай
7. krumbelosvet - Ох, пак Хаджийски, проклет да е
14.03.2017 21:41
Без око да му мигне, Железов нарече народа си, а значи и мене, вол и овчедушен
Железов, вие вол ли сте? Овчедушен ли сте? А ако не сте, българин ли сте? Изненадах се, че един марксист и комунист се хваща за меката пишка на прословутия Хаджийски. Ако някой ми намери пример, че неговата измислица "народопсихология", се използва за друго, освен за ХУЛЕНЕ на българите, ще почерпя.
Може ли волът и овцата да са превъзходни войници? А спортисти? Може ли народ от егоисти да изгради ПОД РОБСТВО черкви, училища и читалища? А преди игото френски пътешественик пише, че във всяко българско село ИМА ПОВЕЧЕ ГРАМОТНИ ХОРА, отколкото във френския кралски двор.
Железов, на всеки се случва лош ден. Дано това да е обяснението за невъобразимите КЛЕВЕТИ срещу народа ни.
Нашият народ е търпял ПО ЖЕЛЯЗНА Н Е О Б Х О Д И М О С Т нетърпимото, за да НЕ ИЗЧЕЗНЕ, и, уви, покрай милионите достойни чеда, някой да брътви като Хаджийски и тути кванти. И тоя същия народ е използвал и най-малката възможност ЗА БУНТ, без да жали труд и кръв. Вижте историята на игото. През 20 години кървави въстания и НЕПРЕКЪСНАТО хайдушко движение... И Април и Шипка, о, бедни, бедни, бедни Хаджийски и ЦИТАТОРИ.
ПП : Да не би още да излиза в. Нова зора? Щото там Сталинския патриотизъм е съчетан с презрение към СВОЯ народ. А Максим Пешков Горки е роден в българските райони на Русия, А русите не викат на Петър "Пешо". Петя му викат или Петка, или Пьотр. А ревълюция не става без ВОДАЧ С КРЪГ СЪМИШЛЕНИЦИ. Оперетната "революция" на Гарибалди, с 1000 (боже, да, хиляда) младежи, е плод на чужд мозък и чужди пари. Сега Сорос храни само у нас ПОВЕЧЕ ОТ 1000 души. А революция срещу ГЛОБАЛ-либерастията, може да е само ГЛОБАЛНА революция (или война, по-скоро).
цитирай
8. shtaparov - Защото я дирижират от чужбина ...
24.12.2017 17:27
Защото я дирижират от чужбина,но най-вече в една голяма европейска столица на север от нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: baidobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 69813
Постинги: 42
Коментари: 43
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930