Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2016 14:33 - Българското Възкресение, или към гражданско общество чрез знание (12/4/2015)
Автор: baidobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
0Кой съм аз? Какво означава да си български гражданин? Какво ми е повлияло и ме е изградило като личност? Влияе ли средата и образованието върху светогледа ми? Как точно? А какво може да променя/им, ако не харесвам/е реалността в която живея/ем? На тези уж простички въпроси търсим отговори ние от “Българско просвещение”. Може и да не сте съгласни с нас- но дори и (неуспешните) опити за опознаване и анализиране на личността и заобикалящия ни свят е една първа стъпка към подобряването им.

Следващите редове са превод на последните параграфи на политикономическия анализ на плановите икономики- “Социалистическата система” (1992) на унгарския икономист Янош Корнай. Тук не става въпрос за някаква пропагандирана идеология или издигане на лозунги- нахвърляни са риторични въпроси които разкриват дълбочината на моралната и ценностна криза- освен всичко друго- която коренната промяна на политикономическия обществен строй 1985-9 донесе. Без да се дават препоръки, са отбелязани няколко съвсм актуални и сега феномена: противоречието на ценностно ниво, моралната криза на елита и обществото, разделението на обществото на групи и групички, нерационалността на индивида, и най-накрая същественото незнание и незамисляне върху влиянието на отминалата епоха върху настоящето.

И затова нека следващия път- когато поредния политик или бизнесмен забърка поредния скандал- се замислим за дълбоките, а не за повърхностните и злободневни, причини за настоящите процеси в обществото. А корена на тези не се изчерпва с кодови думи като “прехода”, “десети ноември”, “Живков”, “комунизЪма”, “девети септември”, “монархофашистите” и така нататък. Не, историята ни и нейното влияние върху настоящето трябва да се гледа комплексно, като едно цяло. Само осъзнаването на този факт ще доведе до Българското Възкресение.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

"...Под тези икономически условия, тези страни преход ще са под една дуална система на преход от пост-социалистическо общество. Това ще е една “смесена” система в която много от условията на социалсическите и капиталистическите общества ще съществуват рамо до рамо и ще се преплитат 1. Ако курса на развитието следва програмите на партиите- то тогава капиталистическия елемент ще надделее. Има големи възможности това да се случи, но наследството на социалистическата система ще се усеща дълго време във всички сфери на социоикономическата дейност. Тази двойнственост ще е повод за множество конфликти от които ще споменем само един- трансформацията на моралните ценности към които се стремят гражданите- като дискусията за този процес ще се ограничи само в няколко риторични въпроса.

Не е преувеличения да се каже че мнозинството от населението в пост-социалистическите страни в преход е дълбоко разочаровано от класическата соиалистическа система; част от това население открито я мрази. Но това наблюдение е също така съвместимо с факта че огромна част от гражданите в тези страни подкрепят идеи и ценности- всъщност част от напълно различната идея за “справедливо общество”- които техният житейски опит и образование свързват само и единствено със “социализма” на тоталитарните партии2Междувременно, те са объркани; те са очаровани от нов морал който ярко контрастира с много от пропагандираните постулати. Следват няколко примера.

Към какво се стремят гражданите на пост-социалистическите общества? Да бъдат най-накрая оставени на мира от всепроникващата държава, да са свободни от милионите регулации? Или пък искат една активна държава, с мъдра бюрокрация, държавата която се грижи за неуспелите, пази природата, ограничава растежа на цените? Едно противоречие- дали тези граждани приемат новите условия в които всеки може да е предприемач и да се опитва да печели колкото може, или пък са лесно скандализирани от нечии високи доходи, които не са достатъчно обложени?

Ако политическия преход е плавен, без големи грешки, то политиците и бюрокрацията може да се научат как да се намесват в икономиката по един премерен начин, който не ограничава стимулите за икономическо развитие. Но докато това е факт, настроенията сред обществото ще остане двойнствено: гражданите ще искат справедливост, но в същото време няма да имат “вяра” в бюрокрацията и управляващите. Това подозрение няма да се разсее бързо...

Може да се очаква че мнозинството от населението на Източна Европа ще подкрепя идеите на солидарност, справедливост, състрадание към слабите, и да вярва в рационалността на обществото като цяло, тоест към идеите които привлякоха голям брой честни хора към социализма. Но в същото време, много ог тях ще се връщат към дискредитираната идеология на централно планиране, бюрократична йерархия, етатизъм и патернализъм. Няма как а се предвиди колко дълго ще серазяснява и променя моралната система на тези общества. Няма как да се предвиди и колко дълго ще продължи този преход от пост-социалистическата реалност, включително и в останалите сфери.

 

 

Този преход със сигурност ще е по-лесен ако главните действащи лица, а и всеки един гражданин, осъзнае колкото се може по-бързо какво е причинило тези процеси, и какво миналите събития са оставили като наследство на новата реалност “ (Kornai 1992, Ch.24, p. 580)."


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

превод: Добри


1. “Прелюдия към това състояние беше "реформения социализъм", но в този случай частната собственост беше подчинена, едва толерирана. Това ще се промени в периода на прехода от пост-социалистическо общество. Частния сектор, рано или късно, ще е доминиращия клон на икономиката като той ще привлече и подкрепата на държавната власт.” – и тези елити които доминират властта и имат икономически интерес от нея ? #КОЙ не издава тая книга на български? (бел.пр)

2. Тези ценности не са само и единствено част от идеологията на социализма. Много от тях интегрират идеа от християнската цивилизация, или пък идеини части на класическия европейски либерализъм. Но зрелите хора в тези държави- в разцвета на силите си или пък пенсионери- свързват тези идеи само и единствено с ценностите на комунизма.  Гласувай:
1
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baidobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 69796
Постинги: 42
Коментари: 43
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930