Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 17:48 - Българското чудо- минало, настояще и... бъдеще? --шеста част--- (27.05.2014)
Автор: baidobri Категория: История   
Прочетен: 747 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2016 17:48


 2. Интелектуалният елит на нова България и неговите постижения. “Строителите”.

 

Втората генерация”, която може да бъде разпозната като обществениците родени преди 1865 година, се влючва в обществения живот на възкръсналата българска държава веднага след 1878 година. Наред с революционерите- общественици като Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Димитър Петков, Стоян Заимов и военните като Сава Муткуров, Рачо Петров (и много други), влияние имат и образованите на Запад и в Руската империя млади българи. Всички те дефинират и защитават новия български национален идеал; техните виждания определят облика на българските следосвобожденски институции; те- възрожденската мотивирана интелигенция- са най- важната част на възкръсналата нация. Тяхното влияние и техният пример се чувстват и днес, за добро или лошо1. Всички те имат визията, желанието и образованието да работят за бъдеща, “нова” България.

Както беше изтъкнато, наред с революционерите от новосформираната Либерална партия, образованите представители на възрожденската интелигенция се стичат и в редовете на Консервативната партия2. Заедно, въпреки временните различия, либералите и консерваторите в Учредителното събрание в Търново приемат най- демократичната и прогресивна конституция не само на Балканите, а и в Европа. Търновската конституция е достатъчно икономически и политически инклузивна и осигурява немалко възможности на нацията да се развива политически, демографски и икономически.

С всяка представена институция ще бъдат разкривани и примерите, личностите които я обуславят. Безспорно, едно от най- големите и важни постижения на Възраждането и възрожденския елит е “определящата” институция- Търновската конституция (ТК), в сила цели 67 години.

Търновската конституция, макар и първоначално моделирана по руско предожение3, бързо е преработена, под влиянието и на дейците на Либералната партия, от Учредителното събрание в Търново в демократичен и либерален документ 4. Той гарантира управлението на държавата да е резултат от директната воля на народа, чрез еднокамерен парламент- НС- и правителство, което трябва да бъде подкрепено от Народното събрание5. Не се приемат имуществени и образователни цензове, други центрове на властта като втора камера на Народното събрание или Държавен съвет, който трябва да съветва княза за законите. Еднокамерното Народно събрание е директно избирано, по един член на 10 000 избиратели- нечувано голямо народовластие за епохата; НС притежава законодателната иниациатива, контролира бюджета и правителството, контролира външната политика; членовете на НС са неприкосновени. С приемането на толкова либерален и демократичен документ – напълно отговарящ на настроенията сред новоосвободената нация, която променя руския консервативния прототип чрез представителите си в Либералната партия, социалното протипоставяне- нещо характерно за периода на 19 век- е минимизирано и най- прогресивните тенденции в управлението са приложени. Правата на индивида и нацията като цяло с установени и именно това затвърждаване на възрожденските демократични институции – български самоуправляващи се общини, равенство, защита на личния имот- оказва неимоверно влияния върху развитието на нова България- “Швейцария на Балканите”.

Търновската конституция (ТК) налага и сложно разделение на правомощията между Народно събрание, съдилища, правителство и монарх6. Още повече, не за пропускане и факта, че ТК има и пропаганден елемент що се касае за същото това обединение - българската държава трябва да бъде привлекателна за "брата- роб”7; никой, дори и най-консервативно настроените депутати от Учредителното събрание, не иска да замени османската деспотия с деспотия на елита или на изпратен от Великите сили всевластен монарх, който просто се нарича княз, а не султан8. Правомощията на княза са силно ограничени в полза на народовластието. Още повече, по “народния въпрос”- съпротивата срещу Берлинския диктат- единодушието на народните представители е пълно.

Резултата е че, с известни изключения като споменатите бунтове от 1900 година, установения парламентарен държавен режим предотвратява, до голяма степен, крайното протипоставяне на елитите и ограничава вътрешнодържавното насилие9. Не липсва партийната борба обаче- противопоставянето на консерваторите и либералите, дължащо се на присъщото за българския елит тактическо, а не стратегическо мислене, партизанщината и липсата на консенсус и компромиси по основни въпрос, придобива остър характер само 2 години след приемането на ТК, с ”Режима на Пълномощията” от 1881-3. Политическото противопоставяне и късогледство са факт от българската история и до голяма степен определят и историята на България досега, чрез трагичните решения на елита в периода между войните 1919- 1923- 1934- 1944 година. Но точно на фона на по- нататъшната история е видно, че ТК е изключително постижение с положително влияние върху обществения живот.

Грешките на елита след 1911 одина обаче не са главната тема на тази статия. Та нека да видим кои са българските народни представители в 1878 година. Безспорно, депутатите в УС са най-доброто, което българската възрожденската интелигенция може да “предложи”. Техният опит, знания и убеждения ще създаде институциите на независима България, институции които ще обуславят, наред с други фактори, периода на “българското чудо”. Няколко примера ще “осветлят” тази теза.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

 
 


(Какво води до успеха или залеза на обществата? С удоволствие ще чуем Вашите мнения и критики за статията. Просвещението почва с критична мисъл и лично мнение по важните теми. Какво е то?)

1. За грешките на българската интелигенция в периода 1911- 44, виж по-долу.

2. Наложило се е мнението, че представителите на Консервативната партия са ретрогардни и често са наричани “чорбаджиите”. Вярвам че тепърва ще осъзнаваме размера на техните знания и възможности. А както е видно, по важните въпроси, т. Нар. “чорбаджии” са с мнозинството от нацията и отстояват независимостта на страната и/или се съобразяват с мнозинсвото, както е видно от УС. Що се отнася до грешки и късогледство, консерваторите са само част от общото лице на възрожденския български елит.

3. http://electronic-library.org/books/Book%200037.html

4. Пак там.

5. Пак там, виж и “Строителите” на Симеон Радев.

6. Пак там, виж и предишните бележки от сайта sscondem.com, особено мнението на Атанас Буров за конситутцията.

7. По същата причина е обърнато и толкова внимание на въоръжените сили на страната, и така чак до 1912 година. Обединението на България в Санстефанския идеал е национална цел номер едно още от лятото на 1878 година.

8. Замислете се за думите на Левски за „чистата, свята република“. Това е пряко доказателство за настроението сред широките народни маси, настроение което, съобразяващо се с външната обстановка на Балканите в 1878-9 година, води до ограниченията на монархическата система, заложени в ТК. Тези ограниченията са приети по проста причина- мнозинството от народните представители (мнозинството от възродената нация) са изключително демократично настроени и за народовластие- Драган Цанков, П.Р. Славейкво и Петко Каравелов само лидерите на това мнозинство в УС. За повече информация вижhttp://electronic-library.org/books/Book%200037.html и чудесната компилация на Радев в първия том на “Строителите”.

 

9. За разлика от периода между войните. За него ще стане дума по- нататък в блога. Факт е, обаче, че партийното противопоставяне се изражда в улични убийства и атентати, в опорочени избори, в злоупотреба със средства. Широко подкрепени революции и въстания, обаче, липсват- един голям успех за епохата и за нацията, излизаща от 482 години робство. Дали тук влияние има ТК или нещо друго- въпрос на лична преценка...
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Идеализиране
02.05.2017 13:43
Идеализиране на ТК. Тя е ОСНОВНО руски проект - парламентарно, партийно управление. Под влиянието на Петко Славейков, тя става още по-"демократична". Явно Александър ll няма нищо против, защото по това време авторитетът му у нас е БЕЗПРЕКОСЛОВЕН.
И веднага избуява ПАРТИЙНИЯТ БЯС, от който Русия се пази като от огън. Това не е ли "разделяй и владей"? Тук, в партийния бяс, връх взима Стамболов, и създава СЪДБОВНИ ПРЕЦЕДЕНТИ - първите политически побоища и УБИЙСТВА.... По ирония на съдбата първитежертви са русофили...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: baidobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35903
Постинги: 42
Коментари: 36
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031